Wycieczka zawodoznawcza do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu

15 października uczniowie klas Technikum Hotelarstwa, Technikum Technologii Żywności i Technikum Spedycji pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych: p. Beaty Czerniejewskiej, p.Katarzyny Złotnickiej i p. Daniela Kołodyńskiego uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Spotkanie na uczelni rozpoczęło się uroczystym powitaniem przez pana rektora dr Romana Dawida Taubera, który w dalszej części osobiście poprowadził pokaz kulinarny dla uczniów, połączony z degustacją wykwintnych przekąsek (szyjki raka, tartinki z łososiem i kawiorem). Uczniowie zapoznali się z bogatą ofertą edukacyjną uczelni. Obejrzeli ciekawy film promujący kierunki kształcenia, praktyki i staże zagraniczne oraz możliwości zatrudnienia. Kolejnym punktem wycieczki był obiad w pięknie zaaranżowanej sali restauracyjnej uczelni, podany przez studentów –kelnerów. Po obiedzie odbyły się dwa pokazy :barmański i kelnerski. Wycieczka była bardzo ciekawa, dostarczyła uczniom wielu wrażeń estetycznych, smakowych, a także była okazją do refleksji nad dalszą ścieżką edukacji. Oferta szkoły, a szczególnie tzw. staże zerowe za granicą są bardzo atrakcyjną drogą kariery zawodowej w branży hotelarskiej, turystycznej i gastronomicznej.

Katarzyna Złotnicka